Zalety stosowania terakoty w przedpokoju

Terakota to materiał stosowany w różnej formie już od tysięcy lat. Mimo upływu czasu jej popularność jednak nie zmniejsza się, a przeciwnie - wciąż rośnie. I nic w tym dziwnego! Terakota ma wiele zalet i może być wykorzystywana w niemal każdej aranżacji wnętrza. Dlaczego opcja ta jest tak popularna? I jakie są jej główne zalety? Na te i inne pytania odpowiadamy w naszym artykule. 

Co warto wiedzieć o terakocie?

Terakota (terra cotta) to materiał wytwarzany przez wypalanie wysokiej jakości gatunków gliny, które są wcześniej oczyszczone i odpowiednio rozdrobnione. Do głównych surowców należy m.in. piasek kwarcowy i tzw. szamot, a kształt poszczególnych elementów osiągany jest przy wykorzystaniu techniki ręcznej lub odlewów. 

W czym tkwi sekret jakości tego materiału? Kluczem do sukcesu jest proces suszenia i wypalania, który pozwala zyskać zupełnie nowe właściwości. To dzięki temu terakota jest świetnym zamiennikiem dla wielu produktów, takich jak płytki, czy drewno. 

Jakie są główne zalety terakoty?

Terakota to materiał, który wyróżnia się naprawdę wieloma zaletami. Na uwagę zasługuje przede wszystkim jej niezwykła wytrzymałość, twardość i odporność - zarówno na uszkodzenia mechaniczne, jak i na szkodliwe czynniki zewnętrzne. Co więcej, produkt ten dostępny jest w szerokiej gamie kolorów i wzorów, dzięki czemu możliwe jest łatwe dobranie go do naszych potrzeb. 

Jednak to nie koniec. Wspomniana już trwałość sprawia, że terakota może być stosowana wszędzie tam, gdzie następuje intensywne, codzienne eksplotowanie pomieszczeń. Z powodzeniem można ją wykorzystać m.in. w kuchni, czy w przedpokoju. Co więcej, materiał ten jest odporny na powstawanie plam oraz na działanie wilgoci związanej m.in. z zabrudzeniami w sezonie jesienno-zimowym. Łatwo utrzymać ją w czystości, a codzienna pielęgnacja zabiera mało czasu.

Podsumowując, terakota może być świetnym uzupełnieniem aranżacji każdego wnętrza. Jej charakterystyka i zalety sprawiają, że sprawdza się doskonale m.in. w przedpokoju, czyli pomieszczeniu, które wymaga specjalnego przygotowania.